Pályázat

Pályázat

Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Látogató számláló
0
1
5
5
3
6
3
ALFA-KONYHA webáruház

Szakmai cikkek
2017.06.26 12:23

A klímás fűtésről, egyszerűen.

Felmerül a kérdés, hogy lehet-e klímával energiatakarékosan fűteni. A válasz az, hogy igen, nagyon is jól lehet. De akkor miért nem használják Magyarországon többen, fűtésre a klímaberendezéseket? A válasz egyszerű, sokan nem tudják, hogy a klímával fűteni is lehet. Azok közül viszont, akik tudják, a legtöbben úgy gondolják, hogy a klímával drága a fűtés, nagy az áramfelvétel és különben is ott az olcsó gáz. A valóság viszont az, hogy egy átlagos hőszivattyús klímaberendezéssel bizonyos feltételek mellett  akár 15%-al olcsóbb fűteni, mint a legmodernebb gázkazánnal.

Hogyan lehetséges ez?

Úgy hogy egy klímaberendezés hőszivattyús elven fűt nem pedig úgy, mint a hagyományos fűtőtestek, amelyekben fűtőszál melegít. Egy hagyományos 3 kW teljesítményű olaj radiátor 3 kW áramot fogyaszt óránként, míg egy modern fűtő klíma ezzel szemben 0,6-0,7 kW áramot fogyaszt.

Hőszivattyú működése

Hogyan működik a hőszivattyús fűtő klíma?

A klíma hűtési üzemmódban a szobában egy zárt körfolyamatban a hűtőközeg elpárolgásának köszönhetően felveszi a helység levegőjének hőenergiáját és ezáltal hűti a levegőt. A klímakompresszor az elvont hőt kiszivattyúzza a szabadba és ott a meleg levegőt egy magasabb hőmérsékleten leadja, tehát fűt.

Fűtés klímával

Ez a körfolyamat egy váltószelep segítségével megfordítható. Ebben az esetben a klíma kint vonja el a hőenergiát a levegőből oly módon, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párolog el a hűtőközeg mint a külső levegő hőmérséklete, tehát hűt és eközben hőenergiát nyer a levegőből. Ezt a hőenergiát - magasabb hőmérsékletre és nyomásra emelve - a kompresszor beszivattyúzza a helységbe, tehát fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem a hő előállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest akár 4-szer 5-ször nagyobb fűtési energiát tud leadni.

Webáruház készítés