Pályázat

Pályázat

Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Látogató számláló
0
1
5
5
3
6
3
ALFA-KONYHA webáruház

Szakmai cikkek
2017.06.20 13:31

Mennyit fogyaszt a klíma?

Klímák teljesítményfelvétele

Sokan gondolkodnak a nyári kánikula idején a klímavásárláson, de felmerül a kérdés, hogy mennyi energiát is fogyaszt valójában. Sokan úgy gondolják, hogy a klíma a használatával a havi villanyszámla akár 15.000-Ft-al is megnőhet a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy a klíma nem annyi energiát vesz fel a hálózatból, amennyi a névleges teljesítménye. Tehát egy 2,5 kW-os készülék teljesítményfelvétele nem 2500 Watt, hanem annál lényegesen kevesebb.

A titkos fegyver az inverteres motor

Ma már a piacon csak inverteres klímákat lehet kapni, a hagyományos "on-off" klímák gyártása megszűnt. A fejlett inverteres kompresszorral szerelt klímák szinte kivétel nélkül túlteljesítik az „A” energiaosztály kritériumait. Működését tekintve az inverteres klíma egység a szoba előre beállított hőmérsékletéhez igazodik, és a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges energiaigény alapján fokozatmentesen szabályozza a teljesítményfelvételt.

 

Inverteres technológia


A hagyományos klímákhoz képest ezekkel az inverteres klíma készülékekkel átlagosan 40% energia megtakarítás érhető el. Olyan ez mint az autózás, amikor sokszor kell fékezni, megállni, elindulni vagy gyorsítani, akkor több üzemanyagot fogunk fogyasztani. Egy hosszú úton, ahol szinte az egész úton fékezés nélkül finom sebességváltoztatásokkal haladhatunk, a fogyasztásunk is kevesebb lesz.

Kimondhatjuk, hogy egy 2,5 kW-os inverteres klíma teljesítményigénye 500-700 Watt óránként. Az energiafogyasztás tehát lényegesen kevesebb, mint a névleges teljesítmény. Ezenkívül más előnyökről is beszélhetünk. Az inverteres motor például kifejezetten csendes,  hosszabb az élettartama és egészen alacsony külső hőmérsékletig fűtésre is alkalmas.

Mit vegyünk figyelembe a klíma kiválasztásakor?

A megfelelő klíma kiválasztásához néhány energetikai tényezőt figyelembe kell venni. Gyakran a túl- vagy alulméretezett klímarendszer felelős a magas villanyszámláért. A klíma fogyasztása függ a szoba alapterületétől és belmagasságától, a falak, az ablakok nagyságától. Figyelembe kell venni, hogy az adott helyiségben átlagosan hány ember tartózkodik, milyen gépek termelnek hőt.

Többet fogyaszt a klíma, ha üzemelés közben gyakran nyitogatják az ajtót, ablakot, ha nagy üvegfelületen árnyékolás nélkül süt be a nap, nem megfelelő az épület hőszigetelése, vagy a benti és kinti hőmérséklet között túl nagy a különbség. A megfelelő karbantartással, tisztítással növelhetjük a klíma hatékonyságát, fontos, hogy a berendezést rendszeresen szakértő ellenőrizze.

 Energia megtakarítás inverterrel

A klíma tisztítás, karbantartás jelentősége

A hosszú életű klímaberendezés titka a rendszeres karbantartás. Az egységek tisztítása azon túl, hogy egészségügyi okokból is nagyon lényeges, a klímaberendezés működése szempontjából is fontos. Elengedhetetlen, hogy a levegő szabadon áramoljon a hűtőtest, illetve a hőleadó egység lamellái között, a készülék ugyanis ezen levegő segítségével adja le teljesítményét. Ez azt is jelenti, hogy a tiszta, karbantartott berendezés áramfogyasztása is kevesebb lesz.

 


A tisztítást minden esetben célszerű szakemberre bízni, akik a beltéri- és kültériegységek tisztításán túl tesztelik is a berendezéseket, valamint az üzemeltető igényeinek megfelelően be is állítják a klímakészülékeket.

[ALFA-KLÍMA Kft.]

Webáruház készítés