Pályázat

Pályázat

Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Látogató számláló
0
1
5
5
3
6
8
ALFA-KONYHA webáruház

Szakmai cikkek
2017.06.20 14:38

Mi is az R-32 hűtőközeg?

Az R-32 egy új generációs hűtőközeg, amely hatékonyabb a hőszállításban és kisebb környezeti terhelést okoz, mint a korábban használt hűtőközegek.

Hűtőközeg nem más, mint egy közvetítő eszköz, amely a hőszállításban vesz részt. A klímaberendezések ugyanis hőt szállítanak a beltéri és kültéri egységek között mialatt a rendszerben hűtőközeg kering.

 R32 klímagáz

 

Különböző típusú hűtőközegek léteznek, de az R-32, mint az egyik legújabb hűtőközeg, az érdeklődés középpontjában van. Mivel az R-32 hatékonyabban szállítja a hőt, így a villamosenergia-fogyasztást akár 10%‑kal csökkentheti azokhoz a légkondicionálókhoz viszonyítva, amelyek még a régi R-22 hűtőközeget használják. Továbbá megállapítható, hogy a globális felmelegedésre tett hatását vizsgálva az R-32 hűtőközegnek az mindössze egyharmada a ma még használt R-22 illetve R410A hűtőközegek által okozott környezeti hatásnak.

 

 

A DAIKIN a világ legnagyobb légkondicionáló gyártója, aki egyben hűtőközeg gyártással és fejlesztéssel is foglalkozik. Az R-32 hűtőközeg kifejlesztése és alkalmazása tehát a DAIKIN nevéhez köthető. A klímaberendezésekben eddig használt hűtőközegekre vonatkozóan a montreali valamint a Kiotói jegyzőkönyv egyre szigorúbb feltételeket írt elő a környezeti terhelésre vonatkozóan. A leggyakrabban használt R-410A hűtőközeg ózonkárósító hatása (ODP) ugyan nulla a globális felmelegedésre tett hatása továbbra is magas. Az R-32 hűtőközeg ózonkárosító hatása szintén nulla, globális felmelegedésre tett hatása mindössze egyharmada az R-410A hűtőközeg hatásának.

 

Klímagázok hatása a globális felmelegedésre

 

A vizsgálatok tehát azt mutatják, hogy az R-32 hűtőközeg egy ígéretes fejlesztés, ami a jövő hűtőközege lehet. Az R-32 kezelése azonban rendkívül nehéz, így használata nem volt praktikus mostanáig. Daikin lett a világ első vállalata, amely sikerrel alkalmazta az R-32 közeget a légkondicionálókban kihasználva sok éves szakmai tapasztalatát és szakértelmét.

 

Jelenleg úgy látszik, hogy a nagy gyártók két hűtőközeget kezdenek használni. Vélhetőleg az R-32 és R1234ZE között dől majd el melyik lesz a jövő hűtőközege.

 

Webáruház készítés