Lassan el kell rakni a nyári ruhákat és elő kell venni az őszi illetve a téli ruhadarabokat is. Ilyenkor már vége a rendszertelenségnek, vége a lazításnak, visszacsöppenünk a hétköznapokba. Kialakul egy rendszer ismét az életünkben, ami megköveteli, hogy a környezünk is tiszta és rendszerezett legyen. Ekkor tudatosul mindenkiben, hogy ráférne a lakásra egy nagytakarítás. Igen ám, de ez nem egy gyors és egyszerű munka. Időt, tervezést, és sok munkát igényel.

Sokan csak a lakásra és a kertre koncentrálnak, nem szabad azonban elfeledkezni a légkondíciónálók tisztításáról, karbantartásáról sem.

Sőt érdemes ezzel kezdeni az őszi nagytakarítást, hiszen a szakemberek felvonulása a lakásban okoz némi felfordulást.

Klíma tisztítás, karbantartás

Amennyiben a klímát csak hűtésre használjuk, akkor elég évente egyszer karbantartani, ha az őszi időszakban kiegészítő fűtésre is használjuk, akkor indokolt a fűtés beindítása előtt is a klíma karbantartás elvégzése.

...

A klímaberendezés rendszeres karbantartásával megelőzhetőek az egészségkárosító hatások, amelyeket kizárólag csak az elhanyagolt légkondicionálóknál tapasztalhatunk. A klíma időszakos felülvizsgálata nem csak egészségügyi, hanem műszaki okok miatt is indokolt, mivel a berendezés rendszeres karbantartásával az élettartamát is megnövelhetjük, valamint az energiafelhasználást is csökkenthetjük.

Karbantartás nélkül meg is betegedhetünk

A klímakészülék karbantartásának elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában mert a klíma jelentős mennyiségű port, poratkát szűr ki a lakás levegőjéből a működése közben. A hőcserélő rendszeres fertőtlenítése nélkül ez a por egy aktívan fertőző réteget hozhat létre a klíma hőcserélőjén, a cseppvíz-tálcában és a cseppvíz elvezetőben. A karbantartás során egy vegyszeres kezeléssel ezt a fertőző réteget eltávolítjuk.

...

A beltéri egységek mellett fontos a kültéri egység karbantartása is, a nagy mennyiségű lerakódott por és a nyárfák szálló termése miatt. Ezek ugyanis rontják a klíma hatásfokát és jelentősen csökkentik az élettartamát is. Egy idősebb készüléknél szükséges lehet a hűtőközeg pótlása, amivel megakadályozzuk, hogy a klíma rossz üzemi körülmények között működjön folyamatosan túlterhelve a kompresszort és elégtelen teljesítményt leadva a hőcserélőn.

A klíma időben elvégzett karbantartásával elkerültetjük a berendezés lehetséges meghibásodását ami komoly kényelmetlenséget okozhat, hiszen a berendezések általában akkor hibásodnak meg, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rájuk.

Karbantartással megelőzhetjük a váratlan meghibásodást

A jól karbantartott klíma télen és nyáron is gond nélkül teszi majd a dolgát, azaz ha kell hűt, ha kell fűt. Ne feledje tehát az őszi nagytakarítást érdemes a klímával kezdeni, utána pedig jöhet a lakás és a kert.

Szerző: Alfa-Klíma